PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Zašto je doručak bitan?

by - 21:04


Često zbog žurbe i obaveza preskačemo doručak i tako uskraćujemo telu neophodnu dozu energije.
Idealno vreme za prvi obrok je dva sata posle buđenja. Na taj način ćete pokrenuti metabolizam i omogućićete dovoljno energije, poboljšaćete varenje hrane i sprečićete pojavu masnih naslaga.


Kako?
Verovatno ste primetili da ukoliko ne doručkujete dobijate "napad gladi", osećate umor i pad koncentracije, a spas najčešće pornalazite u "fast food" zalogajima koji deluju privlačno, brzo nadoknađuju energiju, čine vas sitim, imaju odgovarajući ukus i kalorijsku vrednost, ali nepovoljno deluju na zdravlje (da ne spominjem mogućnost da je meso, možda, još jutros lajalo...ili mjaukalo :) ...). Ovo je siguran put ka gojaznosti, gastritisu i pojavi srčanih smetnji...

Doručak ne bi trebao da bude obilan, dovoljno je pojesti:
  • porciju pahuljica sa šoljom delimično obranog mleka,
  • jednu integralnu kiflu i šolju jogurta,
  • mleko, kuvano jaje i parče sira
Možda sta se zapitali zašto preskačemo doručak, tj. koje su najčešće greške koje pravimo:

1) Kad kažete buđenje, većina pomisli na jutarnju kafu... I to ne bez razloga... Kafa je osvežavajuće piće koje ima razbuđujući efekat, a i pripisana su joj i mnoga lekovita dejstva... Ipak bi trebalo da znate da se preporučuje jedna do dve šoljice kafe da bi organizam funkcionisao na zdrav način, dok prekomerna konzumacija uzrokuje povišen krvni pritisak, "lupanje srca", nesanicu, drhtanje ruku... Sa ciljem očuvanja sopstvenog zdravlja, vodite računa da pre ispijanja kafe doručkujete. A poslepodnevnu kafu popijte uz suve kolačiće ili oraščaste plodove.

2) Sledeća greška definitivno je korišćenje energetskih napitaka, koji su takođe efikasno sredstvo za brzo buđenje, ali i povećavaju koncentraciju. Na svojoj popularnosti mogu da zahvale kofeinu i egzotičnim biljkama (poput guarane, bilboa, ginko). Vodite računa o količini i napomenama koji bi trebali da budu istaknute na ambalaži proizvoda. Njihovo povećano korišćenje može da izazove efekat gađenja, mučnine, povraćanja i nepravilnosti u radu srca. Kao dobra zamena za energetski napitk bila bi možda šolja zelenog čaja zasalđena sa medom.

3) Gladni ujutro idemo do pekare uzimajući lisnate pogačice ili krofne, koje sadrže belo brašno. Ovaj sastojak je jako loš iz prostog razloga što su iz njega uklonjena biljna vlakna koja sporije oslobađaju ugljane hidrate... Takođe sadrži i šećer koji pojačava dozu insulina, a insulin višak šećera pretvara u masti, što je kobno za liniju svake žene i nesvesno ulazimo u "začarani krug" i to zbog preskočenog doručka...Sada možete reći: "Meni ne prija hrana ujutro" ili "Zbog obaveza ne stignem da doručkujem..."
Ako pripadate ljudima koji imaju prvi problem, popijte ujutro sok od voća (bez sećera) ili uzmite sveže voće, recimo jabuku... Videćete da ćete biti za pola sata gladni...

Ali, ukoliko je problem u tome što ne stižete da doručkujete, uzmite šoljicu muslija i mleka... Možete jesti s'nogu, brzo se priprema i bićete puni energije za predstojeći dan :)))


You May Also Like

0 коментара