PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Preplanula, ne crvena

by - 11:45

Šta da uradiš da bi izbegla efekat crvenila koje može da dovede čak i do raka kože?


Pre sunčanja

To što si koristila kremu za samopotamnjivanje ili si išla u solarijum ne znači da si bezbedna od sunca. Koristi kremu sa zaštitnim faktorom, inače ćeš izgoreti.
Jedi što viša kajsija, dinja, paprika, tako ćeš telo zaštiti od infekcija. Takođe, jedi šargarepu, dinju, krušku, jabuku, španać i blitvu jer sadrži karotin, a sa njime ćeš pripremiti kožu za sunce i povećeti njenu otpornost. Šumeće tablete kalcijuma su dobre protiv alergija na sunce (koristi ih tri do četitri nedelje pre nego što odeš na more).
Prirodni faktor zaštite od sunca sadrži i ulje od susama i ulje od avokada.



Za vreme sunčanja

Pola sata pre nego što kreneš na plažu, namaži se kremom za sunčanje. Nemoj da štediš, namaži malo deblji sloj, bez obzira koji faktor koristiš (ovo se posebno odnosi na lice, ruke i ramena, jer su direktno izloženi suncu). Oči zaštiti naočarima sa tamno braon ili zelenim staklima.
Kad ideš na plažu nemoj da stavljaš parfem da bi izbegla pigmentne pege (njih izaziva sunce u kombinaciji sa alkoholom, kojeg ima u parfemu).
Pij dosta tečnosti ili mlakog čaja, da bi nadoknadila izgubljenu tečnost prilikom znojanja.
Nekoliko puta dnevno se maži kremom, jer se ona postepeno skida u dodiru sa peškirom, peskom i skida se i znojanjem. Kada god izađeš iz vode, opet se namaži kremom za sunčanje.
Nemoj da provedeš ceo dan na suncu. Između 11h i 14h je sunce najopasnije, gledaj da ga izbegavaš tada. Ujutro i uveče su sunčani zraci mnogo slabiji, tako da je tada preporučljivo sunčati se.


Nakon sunčanja

Nemoj da se tuširaš odmah, nego sačekaj pola sata, da ti koža "upije" boju i ne tuširaj se hladnom vodom, nego mlakom(znam da prija, ali nije dobro za cirkulaciju). Koristi blage preparate, jer jako parfemisani mogu da ti iziritiraju kožu.
I opet, pij dosta tečnosti ili mlakog čaja, da bi nadoknadila izgubljenu tečnost prilikom znojanja.
Kožu namaži sjajnim losionom za telo ili baby uljem, izgledaćeš divno.


A ako ipak izgoriš

Natopi krpu u crni čaj i stavljaj obloge na telo.
Iseckaj krastavac na kolutiće i pomašaj sa mlekom. Ostavi ga da odstoji preko noći u frižideru, a onda time maži telo nakon sunčanja.
Kiselo mleko ili jogurt namaži na telo, smiriće crvenilo.



Uživaj u suncu. ali oprezno :)


You May Also Like

0 коментара