PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Saveti za uspešnije nalaženje posla

by - 12:15

Traženje posla uglavnom izaziva veliki stres. Da li ćeš ga dobiti, u našoj državi može da zavisi od tri faktora – dobre veze, da li si član neke stranke ili si prepuštena samoj sebi… Ako pripadaš ovoj trećoj grupi, onda je ovo post gde ćeš naći najbolje savete na jednom mestu. :)



Pre nego što sastaviš CV i propratno pismo dobro razmisli o sledećim stavkama… Šta bi želela da radiš? Da li si spremna da menjaš sredinu zbog posla? Da li ti nedostaje neka veština da obavljaš taj posao? Da li imaš iskustvo za traženi posao?

Ako ti strani jezici škripe, pogledaj onda sajt Livemocha OVDE, registruj se i prijavi na besplatni online kurs, nude dobre udžbenike, pomoć u gramatici, a takođe možeš naći osobu koja će pričati sa tobom (a izražavanje na stranim jezicima uglavnom svima pada teško).

Ako ti MS Office škripi i nisi baš sigurna kako se koji program koristi, idi na sajt Tutorijali.org OVDE , gde ćeš naći udžbenike za sedam ECDL modula (Word, Excel, Access, Power point …). Zapakovani su u .rar fajlove, a šifra za raspakivanje je tutoriali.org.

Ako ti fali praksa (i nisi do sada stekla radnog iskustva), ne budi lenja i prošetaj do biroa, nude mogućnost da 6, 9 ili 12 meseci (u zavisnosti od završene stručne spreme) ideš na PLAĆENU praksu, a na tebi je samo da nađeš preduzeće koje će te prihvatiti za praktikanta. Gledaj da objasniš ljudima sa kojima ćeš imati razgovor u preduzeću, da si ti tu da učiš, nemaju nikakvu obavezu da te zaposle, a država će da snosi sve troškove. A ako im se svidi tvoj rad i zalaganje, možda te i zaposle, zato se na samoj praksi trudi i pokaži im da zaslužuješ radno mesto u njihovom timu. Moje mišljenje je da ti veza i stranka mogu obezbediti posao, ali ako ne radiš, ne mogu ti ga i zadržati (ovo se odnosi na privatna preduzeća).

Pomoć u sastavljanju CV-a i propratnog pisma, kao i pomoć kako da se pripremiš za poslovni interviju, možeš naći na sajtu Infostuda OVDE. I još jedna stvar, nemoj da unosiš u CV stvari koje ne umeš da radiš, da se ne bi zatekla u neprijatnoj situaciji, da te poslodavac pita nešto o tome, a da ne znaš kako da odgovoriš.

Ponudu poslova možeš da pratiš na sajtovima  
Prvi utisak koji ostaviš na poslodavca je veoma bitan, tako da:

  • Na razgovor za posao idi naspavana (mozak bolje radi), opuštena (niko te neće pojesti), samouverena (da im nije odgovarao tvoj CV, ne bi te pozvali na razgovor, na tebi je sada da ostaviš utusak).
  • Dobro se raspitaj o poziciji na kojoj želiš da konkurišeš, takođe prikupi podatke o firmi (tj o njenom poslovanju)
  • Odeća koju nosiš mora biti uredna i opeglana.
Odevni predmeti koje bih ti ja preporučila su:

Pantalone i košulja,



Suknja i košulja





Haljine





 Poslovni komplet





Sako (ili kako bi naše bake rekle "blejzer")







Kaput






Inspiraciju možeš da nađeš i na facebook stranici Ženske priče . Važno je da nosiš nešto u čemu se osećaš sigurno, ali bez golih nogu i istaknutih grudi.

I da, na kraju, ako prvi razgovor ne prođe kako treba i ne dobiješ posao, uspeće sledeći. Upornost je najbitnija. Čak iako nema konkursa u nekoj firmi, pošalji svoj CV da ga imaju u bazi podataka, kada im bude trebao neko tvog profila pozvaće te na razgovor.
Nadam se da sam ti malo pomogla… SREĆNO!!!

You May Also Like

0 коментара