PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Sjaj, sofisticiranost i elegancija u dve reči - Ines Janković

by - 18:33

Poput pravog umetnika ova modna dizajnerka ističe lepotu pripadnica nežnijeg pola krojevima koji odišu elegantnim i sofisticiranim stilom. Sve njene revije prolaze sa velikim oduševljenjem i možemo slobodno da kažemo postaje miljenica žena. Predstavljam vam, sa velikim zadovoljstvom, Ines Janković


Za početak, recite nam nešto više o sebi...
Završila sam studije enterijera na IED u Firenci i Rimu, kao i modni dizajn na Instituto Marangoni u Milanu. Do pre dve godine sam se bavila enterijerom, kada sam počela paralelno da se bavim i modom. Do sada sam imala 4 revije, od toga dve samostalne i dve prikazane u okviru Beogradske nedelje mode. U decembru 2012. sam otvorila svoj prvi showroom, tako da je to neki zvanični početak mog profesionalnog bavljenja isključivo modom.

Kada ste shvatili da želite da se bavite modnim dizajnom?
Bavila sam se plesom dugi niz godina, tako da sam bila u kontaktu sa različitim kostimima. Još kao mala sam počela da primećujem detalje, forme; fascinirale su me elegantno odevene žene. Prevladao je taj esteta u meni i znala sam da ću jednog dana biti u svetu mode.

Gde nalazite inspiraciju?
Inspiraciju uglavnom pronalazim na ulicama svetskih metropola, na putovanjima.

Kome su namenjene Vaše kreacije?
Namenjene su ženi koje se oseća udobno u svojoj koži a samim tim i u bilo kom odevnom predmetu; ženi čiji su zahtevi „sofisticirani“, ali koja se ne odriče udobnosti. Ona ne robuje modnim trendovima, već jednostavno bira ono u čemu se najbolje oseća, što na neki način postaje prepoznatljivo kao deo njene ličnosti.


Da li je teško biti dizajner u Srbiji?
Teško je, nažalost, iz razloga što je malo kvaliteta i onih koji taj kvalitet umeju da cene. Konkurencija je nezdrava, pošto se mnogi bave modom iz pogrešniih razloga, jer imaju mogućnosti za tako nešto. Opet, oni talentovani ne mogu da dođu do izražaja, jer im mogućnosti to ne dozvoljavaju. S druge strane, ukoliko posedujete kvalitet i pružate svoj maksimum, sigurno ćete naći svoj put. Isto tako, ne treba se bazirati samo na naše tržište, koje je malo, jer vas to sputava da se dalje razvijate, već tražiti svoje mesto i negde van Srbije.

Koji je najveći izazov sa kojim ste se susreli?
Svakog dana konstantno sebi postavljati nove, veće ciljeve i ostvarivati ih. Kad se na kraju godine osvrnete iza sebe, vidite koliko ste planiranog uspeli da ostvarite.

Pokrenuli ste i liniju nakita. Odakle ta ideja?
Ideja o izdradi nakita je došla spontano, nakon prošle revije. Smatram da je nakit od izuzetnog značaja jer pre svega nema jasno definisanu sezonu i možete isti komad nositi godinama, ili ga proslediti narednim generacijama. Taj elemenat nečeg što se može naslediti ima posebno mesto. Ukoliko je u pitanju kvalitetna izrada, zaista ga možete tretirati kao malo umetničko delo. Samim tim, on dobija na vrednosti u svakom smislu.


Šta smatrate svojim najvećim uspehom?
Ponosna sam na to što iz godine u godinu postavljam sebi sve veće ciljeve, koje uspevam da realizujem.

Na čemu trenutno radite?
Radim na svojoj novoj kolekciji nakita i plasmanu brenda van Srbije.

Gde vidite sebe u budućnosti?
Trudim se da živim u sadašnjosti i ne pravim dugoročne planove. Bitno je da se iz godine u godinu vidi napredak.

Po Vašem mišljenju, koji nas trendovi očekuju ove sezone? Koji je to "must have" komad odeće koji bi trebala svaka devojka da ima u svom ormanu
U trendu su pastelni tonovi odeće u kombinaciji sa upadljivim nakitom, takozvanim statement jewelry, komadima koji imaju karakter. Aktuelna je i koža u metalik tonovima, tako da bi must have za ovu sezonu bila kožna jakna u nekoj jarkoj ili sjajnoj varijanti.

Da li imate savet za mlade devojke koje bi želele da krenu Vašim stopama?
Savetovala bih im da budu jako oprezne pri izboru škole i da budu sigurne da su odabrale baš onu koja će im pružiti adekvatno obrazovanje, jer svaka škola ima svoj stil i pravac koji propagira. Neophodno je da se odlučite, u samom startu, da li želite da se modom bavite u umetničkom ili komercijalnom smislu. Morate sebi postaviti jasne ciljeve i biti spremni da se za iste žrtvujete.

Gde i kako možemo da Vas nađemo?
Showroom Ines Atelier se nalazi na Dorćolu, u Dositejevoj 22/2 (ulaz iz Gosopdar Jovanove).
Broj telefona 011 328 7 222

 
Glow SS/14
Ph. Milena Rakocevic
mesto : DUMBO / New York 
model : Vika Levina

You May Also Like

3 коментара

  1. Hvala :) Jeste, devojka ima savrsene kreacije

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan post!!! Haljine su prelepe! Poslednja haljina je moj favorit! :) xoxo

    http://lavieenrosemp.blogspot.com/2013/07/whats-in-my-pool-bag.html

    ОдговориИзбриши