PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Sve tajne lepih devojaka

by - 11:17

Pre neki dan sam čitala knjigu “Slika Dorijana Greja” od Oskara Vajlda. Govori o čoveku koji je prodao svoju dušu Đavolu da bi ostao večno mlad, a slika, koju je nacrtao njegov prijatelj, je starila umesto njega. "Život koji vodimo ostavlja trag i na našem telu i na našoj duši", ova rečenica me je navela na razmišljanje, pa je tako nastao i ovaj tekst.



Spavaj
Možda se sada vide neke “mali” nedostaci poput natečenih kapaka i promuklog glasa, ali dugoročno gledano tvoje telo će početi ranije da stari, možeš brže da očekuješ bore, a i mišići će se pre opustiti… Obezbedi sebi osam sati sna. Kažu da je ljudima dovoljno i manje da se odmore, ali ako spavaš par sati u kontinuitetu. Ako ne možeš da zaspiš, zapisuj negde svoja razmišljanja (piši dnevnik), piši šta si sve radila tokom dana, pogledaj gde si grešila, razmisli da li bi mogla nešto da promeniš od sutra ujutro. Svaki dan je nova lekcija.


Hrani se zdravo i unosi mnogo tečnosti

Izbegavaj brzu hranu, so, slatkiše… Probaj da ih zameniš proteinima, mlekom, voćem i povrćem. Ubaci u jelovnik barem jednom nedeljno ribu, takođe pij puuuuuno vode. Mlada damo, napuni flašu od litar i po vode, i daj sebi zadatak da treba da popiješ u toku celog dana. Ujutro jednu čašu, pre i posle svakog obroka… Primetićeš da ti je koža postala mekša, nokti jači i kosa lepša.


Vežbaj

Da se odmah razumemo, ne treba da vežbaš da bi bila lepa. Treba da vežbaš da bi bila zdrava. Ubrzaćeš metabolizam, imaćeš bolju cirkulaciju (čitaj koža će ti biti zdravija)... Izdvoj dnevno pola sata za vežbanje. Ako ne voliš da vežbaš - šetaj. Nemoj ići liftom, idi stepenicama. Hodaj malo brže dok šetaš psa. Vozi bicikl…


Misli pozitivno

“Pazi na misli, jer postaju reči. Pazi na reči, jer postaju dela. Pazi na dela, jer postaju navike. Pazi na navike jer one izgađuju tvoj karakter. Pazi na svoj karakter, jer on određuje tvoj životni stil, pazi na životni stil, jer će ti takav biti život.”
Dakle, da li treba da se okreneš pozitivnim ili negativnim mislima? Tvoj život je u pitanju, razmisli kako ćeš da ga provedeš. Voli sebe. Shvati da nije bitno da li imaš koji kilogram više, jer te to ne određuje kao čoveka. I veruj mi, ljude privlačiš pozitivnom energijom i osmehom (ali o tome nekom drugom prilikom), niko ti neće prići ako si mrgud. Tačka.


Čini dobro

To što ćeš učiniti nešto dobro za druge, znači da ćeš nešto dobro uraditi i za sebe. Daj onom prosjaku 10 dinara, nećeš propasti. Možda će on to potrošiti na pivo, ali možda mu stvarno treba za hleb. Ako si neverni Toma, kupi mu veknu hleba. Stavi se u njegov položaj pre nego što kreneš "drvljem i kamenjem", da li bi ti mogla da tražiš nekome koji dinar za hranu? Kako bi se osećala? Pokloni Crvenom krstu odeću koju ne nosiš. Spasi nečiji život – daj krv. Ne trebamo u životu nešto da postignemo da bi pomogli druge, dovoljno je da damo koliko možemo. Budi zahvalna na tome što imaš (zdravlje, krov nad glavom, hranu, internet (ili dobrog komšiju koji nije zaključao WiFi:))), seti se da neko ima manje od tebe…


Pazi na zdravlje

Lepota i zdravlje su povezani. Idi jednom godišnje na opšti pregled, poseti ginekologa na svakih šest meseci, uradi samopregled dojke na svaka tri meseca. Idi redovno kod zubara. Prestani da pušiš, ne uništavaj sebe alkoholom. Žuto lice, smrdljivi prsti i neprijatan zadah nisu nikome privlačni. Umesto ovih destruktivnih navika, razvij malo lepše navike – pravi kolače, crtaj, pravi nakit, peglaj, isprobavaj šminku.


Kao što vidiš biti mlad nije pitanje godina, nego pitanje stava. Lepota je ogledalo našeg odnosa prema životu, a odnos prema životu je ogledalo naše duše. Ko gleda samo negativno, naći će prljavštinu i u najlepšoj bašti.
PS. Pročitaj knjigu "Slika Dorijana Greja" ako već nisi, fenomenalna je :)

You May Also Like

2 коментара