PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Magija dekupaža

by - 18:13

Ne znam za tebe, ali ja obožavam da prepravljam stare stvari. Pomalo deluje uzvišeno da možeš nečemu što je staro udahnuti novi život. Da budu to što jesu, samo u novijem ruhu. Nisu baš svi pokušaji bili uspešni (orman moje mame to najbolje zna), ali oni koji jesu me čine veoma ponosnom. Poslednjih par meseci me oduševljava dekupaž tehnika. Da bih nešto više saznala o osnovama, kontaktirala sam pravog velemajstora ovog zanata. Upoznajte pretalentovanu ženu koja vodi Decoupage Magic – Dekupaž Majstorije, Veru Štulić.



Recite nam nešto više o sebi...
Dekoracija i izrada nakita je nešto što me je oduvek zanimalo. Još kao dvadesetrogodišnja majka izrađivala sam nakit od gline i glinamola i sasvim pristojno zarađivala od toga. Prošlo je više od dve decenije kako se nisam bavila ničim sličnim. Bila sam posvećena podizanju svoja dva sina. Sada kada su oni odrasli ponovo se javila neutaživa želja za kreativnim izražavanjem koju mi dekupaž dekorativna tehnika ispunjava.


Odakle je potekla ideja?
Pre četiri godine sam listala neki od ženskih časopisa i naišla na članak o dekupažu. Izuzetno me je zainteresovala ova tehnika, međutim nisam se odmah odlučila na to da pokušam i sama da dekorišem predmete. Prošlo je nekoliko meseci i pred spavanje u stanju polusna sama sam sebi sugerisala: ,,dekupaž’’. Sutradan sam ponovo pročitala tekst koji sam sačuvala i obišla knjižare i farbare kako bih dobavila opremu za svoj prvi dekupaž poduhvat. Strpljivo uz Youtube tutorijale i članak iz novina uvežbavala sam ovu divnu tehniku. Ubrzo je usledila prva grupna prodajna izložba u Pančevu. Podrška sinova i odlične reakcije prilikom prvog izlaganja bile su presudne. Od prošle godine usledila su prva spontana medijska pojavljivanja, a imala sam i to zadovoljstvo da budem gošća ,,Beogradske hronike’’, dok sam zimus ugostila ekipu emisije ,,Exploziv’’. Uglavnom imam tremu pred kamerom, međutim na moju sreću kada stvaram svoje dekupaž majstorije ona potpuno izostaje.

 

Šta nam je potrebno od alata i materijala?
Za dekupaž vam nije neophodno mnogo novca. Naime, sve što već imate u svojoj kući može vam poslužiti za ovu vrstu dekoracije. To je jedna od divnih strana ove dekorativne tehike. Salvete, neki stari predmet koji stoji u ostavi svi imamo. Ono što je preporučljivo da se nabavi namenski to su specijalne četkice za dekupaž, akrilne boje, akrilni lak za dekupaž, brusni papir ili šmirgla, a takođe možete i da probate posebno namenjeni papir za dekupaž umesto salveta.



Kako da dekorišemo, recimo, kuhinjsku vešalicu ili korpicu? Možete li nam pokazati kako sve ovo funkcioniše u prkasi?



Da li držite radionice?
Od početka bavljenja dekupažom želja mi je da otvorim svoj atelje, galeriju u kojoj bih imala i prostor za podučavanje ovoj divnoj tehnici. Zasad samo podučavam prijateljice i familiju. Indigogo kampanja koja je u toku predstavlja pokušaj da se moj san obistini, to jest da otvorim školicu dekupaža u koju su svi dobrodošli, a u kojoj bih besplatno podučavala dekupažu decu iz obližnjeg doma za decu ,,Spomenak’’.

Recite nam nešto više o kampanji koju pokrećete?
Indigogo je sajt koji postoji od 2007 godine, a koncipiran je po principu prikupljanja sredstava – crowdfunding. Funding, prikupljanje novca je stara ekonomska institucija u Americi, kojom se koristi čak i predsednik SAD-a. Pomenuti Indigogo je upravo online način da prikupite novac za svoj projekat i da u tome učestvuje cela planeta. Sin mi je objasnio ceo koncept, zajedno smo napravili snimke i tutorijale koje ćemo, pored narukvica i kutija za nakit, slati donatorima kao poklone. Budući da se jedina galerija sa kojom sarađujem, beogradska galerija ,,Jana’’ u bulevaru kralja Aleksandra, uskoro zatvara, rešila sam se na započinjanje ove kampanje kako bih pokrenula samostalni biznis, koji bi, kao što sam već pomenula, imao i humanitirani aspekt podučavanja mojih malih komšija bez roditeljskog staranja dekupaž majstorijama. Naravno, ovo iziskuje velika sredstva, iznajmljivanje prostora, opremanje profesionalnom aparaturom, plan je i da se uradi sajt kako bi se Dekupaž Majstorije-Decoupage Magic prodavale online. Raduje me činjenica da podrška sinova ne jenjava, te su mi kupili domen www.decoupagemagic.com na kojem bih pokrenula sajt. Što se tiče moje Indigogo kampanje http://www.indiegogo.com/projects/decoupage-magic-unique-jewelry-home-decoration reakcije su izuzetno dobre. Kako ljudi koji posećuju taj sajt, tako i onih koji imaju svoju kampanju na Indigogo-u. Naredni korak je privlačenje većeg broja donatora. Kampanja će trajati dva meseca tako da ovom prilikom pozivam sve ljude koji vole dekupaž i voleli bi da imaju galeriju i školicu dekupaža u Pančevu ili Beogradu, da nas podrže lajkovanjem, šerovanjem, promovisanjem i doniranjem. Jedan od motiva mi je i želja da dokažem da sredovečne žene, koje su dobar deo života bile domaćice, mogu da uspešno započnu i vode neki posao samostalno. Vrlo sam zahvalna i vama što ste prepoznali naš projekat kao vredan promovisanja.

Recite nam gde možemo da vidimo Vaše radove?
Radovi se još uvek mogu videti u galeriji ,,Jana’’ u bulevaru kralja Aleksandra, ali mislim da nažalost do kraja godine to neće biti slučaj. Takođe, kada sam na nekom od sajmova rukotvorina obavestim svoje prijatelje o tome putem fejsbuk profila, a sada i strane koja je pokrenuta pre desetak dana.
Fb strana: https://www.facebook.com/decoupemagic?fref=ts
Fb profil: https://www.facebook.com/decoupage.magic?hc_location=stream



Devojke pozvala bih vas da podržite Dekupaž Majstorije u naporu da otvore svoju galeriju i školu u kojoj bi deca iz doma za decu ,,Spomenak'' imali besplatnu školicu dekupaža!
http://www.indiegogo.com/projects/decoupage-magic-unique-hand-decorated-jewelry-home-decoration/x/4849863

A ja vas ostavljam da uživate u ovim predivnim rukotvorinama, uz pesmu koju sam pevušila dok sam pisala ovaj postić It's a kind of magic











You May Also Like

2 коментара