PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

"Onaj ko čita proživi hiljadu života pre nego što umre.Onaj koji nikad ne čita proživi samo jedan."

by - 15:37


Sutra počinje 58. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu. Željno ga iščekujem. Trudim se da odem svake godine. U zavisnosti od finansijske situacije vraćam se sa nekoliko pažljivo izabranih knjiga, ili dovlačim kofer pun istih (ne preuveličavam, bilo je to leto posle srednje škole i moja prva zarđena plata, fenomenalan osećaj :)).


Kao člana svakog meni poznatog kluba čitalaca, ovih dana me obaveštavaju o zaista velikom broju sajamskih akcija i sniženja. Dakle, ako planirate da odete, obavezno obiđite štandove Lagune, Čarobne knjige, Vulkan izdavaštva, Platoa na kojima se mogu naći knjige po ceni već od 100 din. Dodatna cena je, naravno, velika gužva na tim štandovima i mogućnost da već drugog dana sve što vas zanima prosto nestane. :/


Ipak, za mene je čar u obilaženju štandova manjih izdavača, na kojima se ne morate gurati da biste uzeli knjigu u ruke, ne morate se dovikivati sa onima koji na tom štandu rade, lakše je razmeniti mišljenja i dobiti preporuku. :) Ne kažem da oni koji rade na štandovima velikih izdavača nisu ljubazni i divni. Naprotiv. Ali oni plaćaju cenu popularnosti i gužve. Još jedan razlog što više obraćam pažnju na manje izdavače i prodavce je taj što velikima njihova moć dozvoljava razne akcije i popuste tokom cele godine. Za one male, ovo je sjajna prilika da se predstave širem krugu čitalaca. Dakle, možete se zaljubiti u novu izdavačku kuću, pisca, ili knjigu koje drugačije možda ne biste otkrili... i kupiti knjige po odličnim cenama. :)

Naravno, druženje sa piscima je fenomenalna stvar. Mada obično upoznam jednog, ili dva, jer nisam iz Beograda pa mi je na raspolaganju samo jedan dan uživanja. I baš uvek ostanem bez reči i samo ih glupavo gledam dok im pružam knjigu pa verovatno misle ljudi da nisam baš sva svoja, ali šta da se radi... :)

Dok sam razmišljala šta bih preporučila onima koje idu na Sajam bez unapred spremljenog spiska, setila sam se da mi je jednom prilikom drug rekao:"Ne volim ženske pisce jer pišu suviše meko." I zato sam se odlučila za neke knjige koje su u meni dirnule tu meku žensku suštinu. Neću opisivati dešavanja, napisaću tek toliko da vas, nadam se, zainteresujem.

"Idi, vreme je", Marija Jovanović - Zaista divna knjiga. Volim njen stil, zaista je sjajna. Bliska, jer je to naš mentalitet, naša stvarnost. Ljubav u svim svojim oblicima kao tema je čini ženskom. Ipak, ono što je mene u njoj najviše dodirnulo je ljubav između sestre i brata, jer je to vrsta odnosa za koju smatram da je možda najsnažnija i u mom životu.








"Ženski rodoslov", Ljiljana Habjanović Đurović - Knjiga o generacijama žena na našim prostorima. Odnos društva i sredine prema ženi, kao i odnos žena prema sebi i drugima u različitom vremenu. Savršen prikaz ženske balkanske duše. Bolna, iskrena, jedinstvena.






"Menjam život", Džejn Grin  - Moj je utisak da je ovo roman o tome kako trava ipak nije zelenija u tuđem dvorištu. O tome šta bi se desilo da dobijemo priliku da zamenimo život sa nekim ko ima ono o čemu sanjamo, ili bar mislimo da to želimo. O tome kako bi nas to najpre naučilo ponešto o nama samima. Mudra, živahna, duhovita knjiga koja će vam zadržati pažnju, nasmejati vas do suza, ali i naterati da se zapitate o nekim stvarima, 100% ženska literatura.






"Noćni cirkus", Erin Morgenstern - priča o cirkusu koji radi od sumraka do svitanja, koji se pojavljuje nenajavljen, niotkuda, i opčinjava one koji ga posete. A unutar njegovih šatri odvijaju se priče nevidljive publici. Knjiga o ljubavi dvoje mladih u zaista neobičnim okolnostima, o neizbežnom preplitanju sudbina... Magična, pitka, divna priča.







I za kraj, jedna napisana muškom rukom, ali sjajna, inspirativna i neverovatna.

"Senka vetra", Karlos Ruis Safon - Naziv knjige neodoljivo me je privukao. Ne poznajem nikoga kome se nije dopala. A razlog što je ovom prilikom preporučujem je što se radi o groblju zaboravljenih knjiga... :)











Knjige nas menjaju, čine nas boljima, zabavnijima. Nije svaka knjiga za svakoga, i nije svako za svaku knjigu. Želim vam da na ovom sajmu pronađete svoj savršeni literarni spoj. ;)

You May Also Like

0 коментара