PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Sokratov test "Tri sita"

by - 20:14

 Jednog dana potraži neki čovek Sokrata i reče mu:

 "Znaš li šta sam sve čuo o tvome prijatelju?"
"Trenutak", odgovori Sokrat. "Pre nego mi ispričaš voleo bih da prođeš jedan brzi test: Jesi li to što mi želiš reći prosejao kroz tri sita?"
"Tri sita?"
"Da", odgovori Sokrat. "Pre nego što ispričaš neke stvari o drugome, dobro je da uzmeš malo vremena i proseješ ono što želiš reći. To nazivam test od tri sita! Prvo je sito Istine. Jesi li proverio da li je istinito ono što mi želiš ispričati?"
"Pa i nisam. Nisam video, samo sam čuo kako pričaju."
"Dobro! Ne znaš dakle da li je to istina. Probajmo iznova: Pokušajmo prosejati drugačije, sada ćemo uzeti sito Dobrote. Ono što mi želiš ispričati o prijatelju, da je li nešto dobro?"
"Ne, baš suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše poneo."
"Dakle", nastavi Sokrat, "želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju, a nisi siguran jesu li istinite. To i nije baš ohrabrujuće! Još uvek možeš proći test, jer je ostalo još sito Koristi. Je li korisno da mi ispričaš sve što je moj prijatelj uradio?"
"Korisno? Pa i ne, ne verujem da bi ti to moglo koristiti."
"Dakle", zaključi Sokrat, "ono što si mi hteo ispričati nije Istina, ni Dobro, ni Korisno... Pa zašto bi mi pričao? Ne želim ništa znati od onoga što si mi hteo ispričati i tebi će biti bolje da sve to zaboraviš."

 

You May Also Like

0 коментара