PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Haljina napravljena od crnog vina

by - 22:11

Da li ti je ikada palo na pamet da bi se od crnog vina mogla napraviti haljina? E pa, razmisli opet ;)


Naučnici iz Australije su dodali bakterije u vino i tako su stvorili materijal sličan pamuku, od kojeg se mogu praviti majice, haljine, kupaći kostimi... Pored vina se za ovaj vid proizvodnje može koristiti i pivo, kao što je Ginis pivo.

Za ovu tkaninu se koristi jedna vrsta nepatogenih bakterija (aceobakterija), koje se dodaju vinu i pretvaraju ga u skorup koja pluta na površini. Ovaj sloj se prikuplja i suši na modelu lutke na naduvavanje i time polako poprima željeni oblik haljine, koja pri ovakvom procesu nastajanja nema nijedan šav. Kada se lutka izduva, dobije se gotov proizvod koji ima potreban oblik haljine. Međutim, materijal je poput papira, lako se kida i trebao bi biti vlažan dok se nosi a pri tom se još i oseća se na alkohol. Naučnici se nadaju da će pronaći način da ojačaju ovu vrstu materijala i otklone nedostatke.

Uz malo mašte, volje i truda, očekuje se da se ovaj novonastali materijal koristiti i u nekim drugim disciplinama, poput medicine, stomatologije ili arhitekture, a ne samo u modi.


Ko zna...možda ovo vidimo uskoro i na našim ulicama...ili možda (NADAM SE) ipak ne... :)

You May Also Like

0 коментара