PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Tiski cvet

by - 10:34

Kada većina vas pročita ovaj naslov, pomisliće da se radi o nekom lepom vodenom cvetu...Oni koji znaju šta je u pitanju se sada ponosno osmehuju, dok oni koji ne znaju znatiželjno iščitavaju ove redove ne bi li im se što pre objasnilo u čemu je caka. Hajde da vas ne razočaramo :)

Tiski cvet (Palingenia longicauda) je veoma stari, neki bi rekli i prastari insekat iz grupe jednodnevnica (jednodnevnice se zovu jer žive jedan dan). Prvo su larve, koje na dnu reke pokušavaju da prežive pune tri godine. Kada taj period prođe, larve se izdižu sa dna uz pomoću gasa, koji su pravili i sakuljali tokom sazrevanja, lako stižući do površine reke. Tamo odbacuju svoju košuljicu iz kojih izlazi maleni šareni insekti koji prvim letom započinju svoj ljubavni ples (više klize po površini vode, lete oni, ali imaju dve male antenice koje su na zadnjem delu tela i one su u vezi sa površinom vode). Tokom tog jednog dana, oni ništa neće jesti nego će svoja tanana creva napuniti vazduhom ne bi li bili što lakši za svoj prvi a ujedno i poslednji let. A to je jedan predivan ljubavni bal koji traje već vekovima. Muški i ženski insekti se roje, jureći se po površini vode, tražeći svoju srodnu dušu ne bi li sa njom podelili svoje poslednje trenutke života jer u osvitu sledeće zore njih više neće biti...Zato moraju biti brzi, hitri i odlučni! 


Kako njihovo puno sazrevanje dolazi tačno posle tri godine provedene na dnu, tačni su ko švajcarski sat kad je njihov ljubavni ples u pitanju. Počinje sredinom juna i traje svega par dana. A sve se ovo dešava kada sunce šalje svoje poslednje pozdrave. Savršen trenutak da se sa nekom dragom i voljenom osobom opustiš i uživaš u fenomenalnom prizoru - mirna reka polako teče, vi zagrljeni, zaljubljeni, ležite i posmatrate zalazak sunca čiji poslednji zraci miluju razletele insekte koji se roje po površini vode u potrazi sa svojim savršenim parom.


Jao, pa ja sam zaboravila da spomenem jednu veoma bitnu činjenicu - ovaj insekt je ranije bio rasprostanjen svuda po Evropskom kontinentu, i on predstavlja indikator zagađenosti vode (rađa se samo kada je voda čista). Usled preterane zagađenosti reka malo po malo je iščezavao i sada se, verovali ili ne, nalazi samo još na reci Tisi, kod nas u Srbiji i u Mađarskoj. 
Otud mu i ime: lokacija + šaren insekt = Tiski cvet. Lokalno stanovništvo za ovu pojavu kaže - "Tisa cveta". Pretio je da skorz iščezne kada se pre par godina iz Rumunije izlio cijanid u Tisu i kada se desio ogroman pomor riba. Mislio se da mu je tada kraj. Ali, nekim čudom je uspeo je da preživi i da obraduje malobrojne posmatrače svojim ponovnim "cvetanjem".


I zato, ukoliko možeš i pruža ti se prilika, gledaj da je iskoristiš i posmatraš ovaj prizor sa voljenom osobom. Gledajte da to činite sa Banatske strane Tise jer ćete tako ujedno pratiti ovaj prirodni spektakl uz jednu od najromantičnijih pozadina, zalazak sunca. Opustite se i posmatrajte. Posmatrajte na šta su sve osuđeni oni koji imaju samo jedan dan, ma ni ceo dan, svega par sati, da provedu sa svojim partnerom. Posmatrajte i divite se vremenu koje ste proveli sa svojom osobom koja vas grli, mazi i ljubi, i cenite vreme koje ćete imati sa tom osobom i posle tog divnog fenomena...


Svi nekud žure, trče - stalno im nešto fali. Ogradite se od sveg tog užurbanog, zamrznite vreme na par sati i uživajte u prizoru koji je jedinstven na svetu...

You May Also Like

0 коментара