PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Iskakanje NULE u doba korone

by - 10:20

Havarija u kuhinji - Photo by Daria Sannikova from Pexels


Jeste li znali da kada palite sijalicu postoji verovatnoća jedan u milion da baš tada sijalica usled visokog napona pregori ili eksplodira? Iz nekog razloga svi smo barem jednom ovo doživeli, a malo nas se učlanilo u klub loto milionera... 

Meni se ovo dogodilo pre neki dan (mislim na eksploziju sijalice), ali serija "elektro šokova" ovde se nije zaustavila. Bila je ovo samo na izgled bezazlena uvertira, pa ni slutila nisam da su mi svi električni uređaji  u stanu "tempirane bombe" i da su vrlo lako mogli da intervenišu i vatrogasci. 

Ali da krenemo redom. Elem, ne moram objašnjavati da pregorevanju sijalice nisam pridala neki poseban značaj i da je to završilo u folderu "Već viđeno", sa debelim naslovom "Krasote dnevnog života kada te hoće, sve što nećeš...". Sledeći "signal" već je bio lampica za uzbunu! 
foto izvor:@joakimaglo  https://unsplash.com/s/photos/electricity?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText


Narednog dana, rano ujutru, kuvala sam kafu i nakon što sam je zakuvala i isključila ringlu čulo se prigušeno BUM, kao kada neko petardu ubaci u oluk ili plastičnu flašu (ako ste u detinjstvu imali druare vragolene, ovo vam je poznato). Tu momak odmah dotrčava do mene, gleda da li sam živa, a ja ne trepćem. Nemo stojim sa sve džezvom u ruci. Ubrzo smo skontali da je eksplozija došla iz razvodne kutije. Pao nam je jedan osigurač. Opet nije delovalo posebno ozbiljno - pomislili smo da je "iskočila faza".  "Podigli" smo osigurač. Šporet, međutim, ne daje znake života. Odmah smo našli produžni kabl. 

"Šporet nam nije pregoreo. Izgleda da je utičnica u kvaru od udara. Nećemo je koristiti neko vreme i gledaćemo da ovih dana pozovemo majstora", složim se s tim. I onako nije ništa strašno... Prođe i taj dan.

Ne leži vraže, narednog jutra u SEDAM i PETNAEST probuđena sam energičnim drmusanjem - imala sam šta i da vidim... Razvodna kutija pršti kao novogodišnji vatromet. Ja gledam svoju jaču polovinu još u  polu snu sa jasnim izrazom lica "čoveče šta od mene očekuješ, u struju se ne razumem (mislim hajd da je crkao fen ili pegla za kosu... pa nešto i da pripomognem, ali ovako...)". 

I tako moj momak isključuje bojler jem mu se učinilo da je najviše varnica bilo na tom "vodu"- i stvarno vatromet prestaje. Na kraju me zadužuje da ja zovem električara jer je njegov najpouzdaniji majstor u samoizolaciji zbog korone, a eto na stranu što kasni na posao- spasao me je potencijalnog požara (i stvarno je ono prštanje tako i izgledalo), pa kao eto... da i ja dam doprinos domaćinstvu. OK. 

Nije meni problem da nazovem električara, već to što nemam broj! A to znači samo jedno - zvati mamu i tatu i slušati sve moguće dijagnoze.... "Mici, pa nije to strašno, verovatno je iskočila faza... Jeste li podigli osigurač. Aha... Jeste... I kažeš od juče ne dolazi struja u tu utičnicu. Pa dobro, možda je nestala u celom kvartu, svi su kod kuće znaš... Moguće je da su odlučili da isključe...." Iščupah ja nekako taj broj. 

Usledeo je drugi problem- termin! Električara izgleda svi živi zovu u doba korone. Osim ovako nenadanih slučajeva kao što je naš, svi su kod kuća, dosadno im,  pa su se setili nekih uređaja koji čekaju na popravke mesecima (a jesam li rekla da je ljudima dosadno - fali im sadržaja u životu, pa je eto skroz u redu da se dan dva neko iščekuje, pa taman to bio i električar. Makar neko u kuću da uđe!). I tako, kaže mi električar da je prezauzet - možda uspe da dođe danas, ali najverovatnije će sutra. 

Ipak, nakon sat vremena eto njega! Nije mogao da prestane da razmišlja, kaže sluti da je situacija ozbiljnija nego što se u prvi mah čini i morao je odmah da dođe. OSEĆAJ GA NIJE PREVARIO! Na strujomeru u stanu iskočila nam je "nula" ili ti "uzemljenje".   

Struja - Photo by Markus Spiske on Unsplash

Ja ljubopitljiva kakva jesam, nakon što je čovek popravio strujomer i izmenjao osigurače,  sve sam ga ispitala. Od tuda i inspiracija za ovaj tekst - možda nekome spasi stan ili kuću od požara, a bogme i život! 

DA SUMIRAMO

Ukoliko vam padne osigurač:

1) ako imate sreće iskočila vam je FAZA 
2) ukoliko nemate sreće- iskočila vam je NULA (moj slučaj) 

Najgore je što će vam u oba slučaja osigurač "pasti" (ukoliko ovo nikada niste videle, to ne znači da je osigurač pao na zemlju, otkotrljao se ili nešto slično. Osigurač je i dalje manje više na svom mestu, ali nije u položaju u kojem treba da bude i jednostavno neće provodi struju dok ga ne vratite u "pravi položaj". Ja imam takozvane "automatske osigurače" i oni imaju ručkicu sličnu prekidaču na bojleru. Za ove osigurače kaže se da su pali kada se ta ručkica spusti na dole. Ako se ne varam "starinski"-klasični osigurači samo iskoče iz ležišta i to je to.).  

PITANJE - KADA JE "SAMO" ISKOČILA FAZA, A KADA TREBA ZVATI ELEKTRIČARA?

Kada samo iskoči faza - nakon što osigurač vratite u uobičajen položaj, trebalo bi da vam se dovod struje vrati i da vaši električni uređaji rade normalno.

Ukoliko ste podigli osigurač, a u uređaju i dalje nema struje - najbolje je odmah zvati električara jer to znači da je: ili uređaj pregoreo, ili je ta utičnica crkla, ili vam je iskočila NULA, ili....  Ugl. shvatile ste. Problem je ozbiljniji i treba zvati električara koji ima aparaturu kojom će ustanoviti prirodu kvara!

ZAŠTO JE ISKAKANJE "NULE" JAKO OPASNO:

Nakon što prekinete dotok struje u uređaj, kao ja nakon kuvanja kafe, tu se blokira dovod struje i odlazi na razvodnu kutiju gde NULA treba da preuzme "višak struje" i odvode je dalje. Međutim, kada NULA iskoči taj višak struje nema gde da "ode" i struja ne samo da se vraća ka uređaju već se vraća uvećana! Npr. ako vam uređaj "vuče" 240 vati, u uređaj se "vraća" struja od oko 320 vati. E sad, taj uređaj je isključen -  I AKO IMATE SREĆE TAJ UREĐAJ ĆE PREGORETI ILI ĆE VAM JEDNOSTAVNO "CRĆI UTIČNICA", A AKO NEMATE SREĆE MOGU DA VAM SE ZAPALE INSTALACIJE!!!! I sa svakim narednim paljenjem i gašenjem bilo kog uređaja, opasnost od gorenja instalacija se povećava!!! 

ZAKLJUČAK MOJIM REČIMA - kada iskoči nula ili ti uzemljenje, praktično svi uređaji u kući postaju tempirane bombe! I ako ne pozovete električara što pre, imate vatrogasce u najavi - jer se sa svakim paljenjem i gašenjem sijalice i drugih uređaja u domaćinstvu povećava verovatnoća da će instalacije krenuti da gore.

Ovo me je još navelo i da se zapitam- šta se dešava sa nama kada nama iskoči "uzemljenje" i kako da ga popravimo? Inače, kako se Vi nosite sa životom u doba korone i kako odžavate "NULU" da ne iskoči?   

You May Also Like

0 коментара