PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Kako učiš kad je proleće?

by - 14:12



Dolazi proleće, duži su dani, sunčaniji, a ti moraš da učiš. Sada je pravo vreme da smisliš taktiku za bolje i produktivnije učenje, jer se najbolji rezultati postižu ako znaš kojim putem treba da ideš.

Učenje tretiraj kao da je posao po redovitom rasporedu. Postavi sebi fiksne sate kako bi to funkcionisalo, i ne dopustiti sebi da te nešto ometa za to vreme. Izdvoj neko vreme u svom rasporedu, sedi i "radi". Bićeš produktivnija, a posle isteka "radnog vremena" si slobodna :)
Kolokvijumi i seminarski radovi su dati dosta vremena unapred. Zapamti: bolje da svaki dan učiš po malo, nego poslednje noći sve odjednom (lično iskustvo).
Izbegavaj pritisak, ne treba se istrošiti na fakultetu, jer posle njega tek dolazi prava borba.


Za studenta je primamljiva ponuda da izađe u grad čak i kada ima predavanja rano ujutro. Pokušaj da ne radiš to prečesto, jer spavanje je neophodno i za mozak kao i za telo. Veruj mi, bolje ćeš raditi naspavana nego nalivena litrama kafe.




Nađi svoj stil učenja! Ja najbolje učim kroz vizualne stvari - ako želim nešto da zapamtim, moram to videti zapisano.
Ima onih koji lakše uče slušajući. Imaš mobilni? Čitaj i snimi samu sebe. Kasnije možeš preslušavati pročitano. I znaš šta? Kad ti se uči ne moraš da gledaš onu ogavnu knjigu :) Stavi slušalice na uši i slušaj pročitano (u parku, dok ideš u grad, dok vežbaš)
Ljudi smo, svaka jedinka je jedinstvena i svako pamti  na svoj način. Ako ne znaš koji je tvoj, otkrij ga!

Pokušaj da učiš u društvu, jer tako dobijaš mnogo prednosti:

  • možete motivisati jedni druge,
  • možeš pomoći drugima ako oni nešto ne razumeju ili 
  • oni tebi mogu pomoći ako ti nešto ne razumeš. 



Red u kući znači red u glavi. Sredi svoj radni prostor, nađi neko mirno mesto, skuvaj kafu ili sipaj sok sebi. Bilo bi dobro da staviš na sto suvo voće i da to grickaš (dobićeš energiju, a ne dodatne kilograme). 
Ako osetiš da si se prilepila za stolicu ustani, prošetaj, napravi par čučnjeva, stani mirno i dotakni prstima ruke prste nogu... Provetri sobu, udahni svež vazduh, razbudiće te. Ne zaboravi da odspavaš sat, dva poslepodne. Kad ustaneš pojedi jednu bananu, da dobiješ dodatnu potrebnu energiju. 
Probaj da primeniš ove svete, sigurno će bar malo da pomognu.

You May Also Like

2 коментара