PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Joga

by - 11:00

Možda si čula za Bernis Bejts, ženu koju je Ginisova knjiga rekorda proglasila za "najstariju joga instruktorku". Ima 92 godine, a gipkija je i savitljivija od mnogo mlađih ljudi od nje. Ova vest me je navela na razmišljanje. Koje su osnove joge? Koje su njene koristi?




Kažu da je najbolje započeti jutro sa Pozdravom Sunca, jer tako održavaš telo fleksibilnim:



A evo i par vežbi koje rešavaju probleme sa kojima se svi susrećemo:

Problem: Glavobolja
Poza: Položaj za bogova
Sedni i sastavi stopala, kolena široko odvoj (svako ka svojoj strani treba da ide bliže zemlji). Na donji deo ledja stavi jastuk (da ti otvori ramena i da ne visi donji deo leđa). Stavi ruke na stomak i 20 puta dugo, duboko i sporo udahni i izdahni.


Problem: PMS
Poza: Mačka
Stani na "sve četiri". Zatim, udahni i spuštaj stomak prema podu, a grudi podiži gore. Napravi pauzu par trenutaka, a onda izdahni, sa  obrnutim položajem, leđa povlačiš gore, a grudi spuštaš dole. Vežbu ponavljaj 20 puta u jednom smeru.



Problem: Nesanica 
Poza: Noge na zid
Sedi ispred zida. Zatim, stavi noge na zid (do zadnjice). Telo je u obliku slova L, kao što je prikazano. Opusti se u tom položaju, diši duboko. Ostani u ovom položaju dok ti to prija, a pozu uradi najmanje 5 minuta pre nego što ćeš leči da spavaš.



Problem: Bol u stomaku

Poza: Pavanamuktasana

Lezi na leđa, kolena nasloni na grudi i zagrli ih rukama kao što je prikazano. (Pobrini se da leđa budu ravno dole, da se ne podižu). Zadrži se u ovoj poziciji i duboko udahni i izdahni 20 puta.


Problem: Depresija
Poza: Most
Lezi na leđa s nogama savijenim u kolenu, pete su u blizini zadnjice i ruke su do tela, a dlanovi okrenuti prema dole. Podigni kukove na gore (praveći most), polako pršljen po pršljen; do vrha bi trebala da dođeš sa pet udisja, a zatim se polako spuštaj dole, na isti način na koji si se i podigla gore, pršljen po pršljen sve dok  se ne vratiš u početni položaj. Ovaj potez ponovi 3 puta.




Problem: Bol u kičmi 
Poza: Dečiji položaj
Klekni, palčevi na nogama se dodiruju, a butine i ruke su paralelne. Sa udahom podigni ruke, a sa izdahom se spusti trupom na butine. Ruke su uz telo, dlanovi gore. Izvuci vrat iz ramena a ramena pusti da padaju ka podu. Ostani u ovom položaju od 30-tak sekundi do nekoliko minuta. Nakon poslednjeg ponavljanja, povuci kukove ka petama i ispružite ruke ispred sebe, kao što je prikazano i zadrži se u ovom položaju 2 minuta.



Problem: Sinusi
Poza: Pas koji gleda dole
Počni sa dečijom pozom sa rukama ispred tebe. Zatim, pritisni dlanove ravnomerno na podu, stani stopalima na pod, podigni kukove i leđa, tako da telo dobije oblik obrnutog V slova. Zadrži se u ovoj pozi toliko da 5 puta duboko udahneš i izdahneš, a zatim se vrati u početni položaj (položaj deteta). Vežbu ponovi više puta.


You May Also Like

0 коментара