PODCAST

RUŽIČASTA SREDA

MI SMO

Duško Radović - citati iz knjige "Ženski razgovori"

by - 20:29

Kada budeš imala vremena, obavezno pročitaj knjigu " Ženski razgovori " od Duška Radovića. Preporučujem da je pročitaš kada nisi nešto preterano raspoložena ili kada si besna na dečka/muža... Nasmejaćeš se, opustiti, a kada završiš sa čitanjem proći će te i bes koji si osećala. :)



Nađi nešto plavo i belo

Čim je crn i ima brkove, znaj koliko je sati. Ti su najopasniji... ti crni sa brčićima...Ako hoćeš mir u kući, nađi za muža nešto plavo i belo, malokrvno. To nije neka velika sreća, ali bar znaš da imaš muža.
Za ljubav i tako... ti crni su idealni... Ali za brak - nikako.
Koliko sam ja gledala, svi najveći ljubavnici na filmu su crni i imaju brčiće. Taj film u kome se oni pojave ne može da prođe bez neke gužve, prevare... valjda im je takva krv...
A pošto brak nije film... je l' tako? Bolje nam je da nađemo nešto plavo, tiho i mirno... Tu je mnogo veća sigurnost i garancija.

Šta će mužu takav glas?

Ja se slažem. Evo recimo, Mića Orlović... on je stvarno... mislim, kao muškarac... nema zamerke. Ali, kad bi se sutra pretpostavimo razveo... i, recimo, došao mene da prosi, verujte, imala bi mnogo da se mislim. Sve je to lepo: i lepota, i što je spiker, i šarmantan.
Ali, po mom mišljenju, muž treba drugačije da izgleda. Muž je muž, a spiker je spiker. Ono što odgovara za spikera, ne odgovara za muža.
Normalno.
Muž ne treba da bude lep, toliko. I ne dolazi u obzir takav glas! To mužu ne treba. Muž treba da je skroman, a ne toliko upadljiv. Ja se izvinjavam, možda to nema veze sa ovim, ali mislim da ipak ima veze. Tu sve počinje. Ako izabereš pravog čoveka za muža, normalnog, skromnog, kakav treba da bude muž - posle ne moraš da mu zaviruješ u džepove i da ga špijuniraš. Samo ako sebi umeš da izabereš pravog druga.

*

Neka proba! Ja sam mu rekla: "Ti možeš da odeš, ali najviše dvadeset koraka... Tu te stižem i likvidiram!"
Pa nisam ja duvan, pa da možeš da me ostaviš i da me ne ostaviš! Ne može to tek tako da se ostavlja!
"Voleo sam te, a sad volim drugu"... Ma nemoj! Au, što je to jak razlog! Pre svega, nikoga ti nisi voleo niti možeš da voliš! Ti si sebičan tip i, prema tome, to otpada!
Nego, da vidimo šta ima još?
"Ne slažemo se u braku"... Ma nemoj! A ko se to pa slaže u braku? I to ne priznajem.
Da čujemo - ima li nešto drugo? Ima. Kod njega uvek ima...
"Intelektualne razlike"... Opa! Znači, tu me gađaš! E pa, dobro, kad si me već povukao za jezik, ja mogu pred svima da kažem: sve što si pročitao u životu, pročitao si u klozetu! Za drugo tvoje čitanje, ja ne znam, nisam primetila. Ja neću da kažem da je to malo, ali to je sve sto sam te ja videla da čitas... Šta ima još?
"Ne podnosiš moju familiju"...
Tačno! Ne podnosim! Ali, ja imam samo majku i sestru, a tebi je familija - i ujka, i ujkino dete, i ujkina snaja... I njena sestra po ocu... I niko ne umire nego se samo rađaju, sve novi i novi... Pardon! Na to nisam obavezna! Možeš li da izmisliš nešto drugo, da ne bude toliko glupo? Ne možeš?... Pa onda sedi tu i ćuti! I da znaš... Odobravam ti samo da umreš. To možeš, i na to imaš pravo, a sve drugo - ne dolazi u obzir!

Zgodne ženske su za njih smrt

Još se, kao što vidite, nisam ubila i nadam se da neću uskoro! Ne pada mi na pamet! Još nisam srela takvog zbog koga bih se ubila! Nek' se malo ubijaju oni, dosta smo mi žene bile naivne i budale!
Ja, lično, svakog muškarca tretiram kao neprijatelja i okupatora i borim se, koliko mogu!
Svakog dana se maksimalno utegnem, pa samo sevam: Hop- hop!....Hop - hop!
To je za njih ubistveno! Zgodne ženske su za njih smrt! Samo trče i prosjače!
Iš! Ne dolazi u obzir! Ne igraš!
Mamu vam mušku, da vidite malo kako to izgleda!
Časna reč, ne bih imala ništa protiv toga ni kad bi se neko od njih ubio - zbog mene. Zašto? Oni su prvi počeli! Pa je l' tako ili nije?

Muškarce prati sreća

Moje mišljenje : ako ikako možeš - nemoj da se rodiš žensko! Jer, ako ti se to zalomi, spremi se na velike muke.
Mučila se moja majka - i ja se mučim, i sve žene koje poznajem, sve se muče. Nema tu... Ako te ne muči muž, sama se mučiš. Muče te, evo ovako, karte, razne sumnje....
Verujte, kad bi to samo moglo, sutra bih se operisala, iako sam udata. Pa neka dete ima dva oca. Šta će mu majka?
Dozvolite, da završim....
Htela sam da kažem da je muški rod takav. Sve mu pripada i sve mu polazi za rukom. Imaju sreće. Il' ne znam šta je...
Znam jedan slučaj : žena uhvatila muža u nekoj prevari, u nečem, i šta će jadnica, reši se na ono najgore... da ga unakazi, da mu sipa sodu u oči.
I sačeka ga nekako, na nekom zgodnom mestu i prospe mu sodu. Al' to bila ova posleratna soda, nikakva, i čoveku ostanu oči, i još mu nekako dođu krupnije i crnje - valjda ih isprala ona soda - prosto lepši nego što je bio.
To hoću da vam kažem - muškarac je kao stvoren da ga prati sreća.A mi žene...i same vidite, da vam ne pričam.

Ispala sam glupa

Ja sam, u početku, radila takve stvari. Kontrolisala sam svog muža. Međutim, ili ja to ne umem da radim ili nemam sreće, tako da nikad nisam znala jesam li ga uhvatila ili nisam. Jer kad god ja mislim da sam ga u nečemu uhvatila on mi posle sve objasni ... i ja ispadnem glupa, i još posle moram da mu se izvinjavam. I zato još više izbegavam da ga kontolišem. Jednom sam ga zatekla kako se sa nekom komšinicom ljubi u liftu. On mi posle objasni da je bila opklada.
Drugi put sam mu u džepu našla fotografiju neke žene sa plaže, u kupaćem kostimu. Ja ga pitam šta je to, a on mi kaže kako je to jedno žensko đubre i da je baš poneo tu fotografiju da mi je pokaže... Da vidim ženu koja je napustila nekog njegovog najboljeg druga.
I uvek tako. Ja ga uhvatim ili mislim da sam ga uhvatila, a on mi objasni da sam u zabludi.
A pošto žena nikada ne može da zna da li je nešto istina - ili nije - ja sam rešila da izbegavam takve stvari.
Lakše mi je tako!

Jednog muškarca deli po pet žena

Ja mislim da tu i jeste nesreća - što bez njih ne možemo, a sa njima nije lako! A onda se desi da bez jednog čoveka ne mogu po dve - tri žene. Ima takvih muškaraca koji zalude po nekoliko žena... I sad vidite: neki muškarci ne mogu da dođu ni do jedne žene, a ima nekih koji se luksuziraju sa po nekoliko žena. A to nije pošteno, ni od tih muškaraca, a još manje od takvih žena!
Jer ako jednog muškarca deli po pet žena - to onda na svaku ženu dođe samo po jedna petina! A ja mislim da se ženama više isplati da imaju jednog celog muškarca, makar i malo goreg, nego da se otimaju za jednu petinu ili jednu šestinu nekog mangupa i, da izvinete, barabe. Žene bi mogle da budu srećne, samo kad bi htele. Ali one neće! Žene samo traže što veću nesreću! Nađe čoveka, pa ostavi čoveka i juri mangupa!
Nekako i nađe svoju sreću, ali joj bude dosadno da bude srećna, pa juri i traži nesreću.
Takve smo mi! Mi i nađemo čoveka koji bi se, recimo, ubio zbog nas, al' nama to nije interesantno. Mi tražimo nekog tipa zbog koga bi mi mogle da se ubijemo!
I šta se onda žalimo? Nemamo nikakvog prava da se žalimo!



You May Also Like

7 коментара

  1. Sjajno!!!!!! Rado vas pratim-pozzz http://anitce.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Ni ja ne propustam nijedan tvoj post :)) Samo napred, Makedonce :)))
    Drago mi je da ti se svidja ovaj blog:) Citamo se :)

    ОдговориИзбриши
  3. Skroz je savremeno a pisano ustvari pre dosta godina !

    ОдговориИзбриши
  4. Obozavam ovu knjigu i mogu uvek da je procitam, a upravo je ona posluzila kao inspiracija za naziv bloga :)))

    ОдговориИзбриши
  5. Knjiga za opuštanje ,
    Umjesto Bensedina pročitam Radovića ☺

    ОдговориИзбриши
  6. Da li neko zna sajt na kome mogu da preuzmem pdf knjigu ,,Zenski razgovori,,.Hvala unapred

    ОдговориИзбриши